Google Analytics 4 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Published On: 3 Ιουνίου, 2022Tags:

Οι διαφημιστές και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να χαρούν, καθώς το πολυαναμενόμενο Google Analytics 4 (GA4) μας τίμησε επιτέλους με την παρουσία του.

Η Google το περιγράφει ως «το μέλλον των analytics», ένας αρκετά τολμηρός ισχυρισμός, αλλά ανταποκρίνεται στο hype;

Σήμερα θα συζητήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το GA4, τι νέο υπάρχει, τι βελτιώθηκε και τι ίσως δεν είναι τόσο καλό.

 

Τι είναι το Google Analytics 4;

Το Google Analytics 4 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση Google Analytics. Σας επιτρέπει να μετράτε τόσο την επισκεψιμότητα όσο και την αλληλεπίδραση στον ιστότοπό σας και σε οποιεσδήποτε εφαρμογές μπορεί να χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας. Αυτά τα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ότι η ψηφιακή σας παρουσία είναι σωστά βελτιστοποιημένη για να προσφέρει αποτελέσματα.

Τι συμβαίνει με το Universal Analytics;

Η προηγούμενη έκδοση του GA (Universal Analytics) δεν υποστηρίζεται πλέον. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις νέες δυνατότητες του GA4, θα πρέπει να κάνετε μετεγκατάσταση.

Σημαίνει επίσης ότι εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν νέο ιστότοπο ή εφαρμογή, τότε θα είναι με την έκδοση GA4 από προεπιλογή.

Το Universal Analytics δημιουργήθηκε για μια παλαιότερη γενιά, η οποία σχεδιάστηκε για επιτραπέζιους υπολογιστές, ανεξάρτητες περιόδους σύνδεσης και cookie. Αυτή η μεθοδολογία γίνεται γρήγορα απαρχαιωμένη, ειδικά τώρα που το GA4 έχει εισαγάγει τη λειτουργικότητα πολλαπλών πλατφορμών και τη μέτρηση με επίκεντρο τον χρήστη.

 

Τι νέο υπάρχει στο Google Analytics 4;

Υπάρχουν αρκετά νέα συναρπαστικά χαρακτηριστικά που απολαμβάνουμε από την κυκλοφορία του GA4, όπως:

Παρακολούθηση βάσει συμβάντων

Μια δυνατότητα που θα χρειαστεί λίγη εξοικείωση, η παρακολούθηση βάσει συμβάντων παρέχει μια συνεχή δομή δεδομένων σε αναφορές ιστού και εφαρμογών.

Ουσιαστικά, αντί να βασιζόμαστε σε προβολές σελίδας , περιόδους σύνδεσης και χρήστες , τώρα μαθαίνουμε πώς να μιλάμε σε συμβάντα και παραμέτρους . Αν και είναι πιο περίπλοκο, επιτρέπει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και προσαρμογής, που σημαίνει ότι θα έχετε πρόσβαση σε πιο αναλυτικά δεδομένα από ποτέ.

Προγνωστικές αναφορές

Χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους machine learning του GA4 και την τεχνολογία αιχμής AI, μπορείτε τώρα να υπολογίζετε γρήγορα (και με ακρίβεια) προβλέψεις εσόδων, πιθανότητα μετατροπής και μέσους ρυθμούς απόκλισης, όλα από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, επιτρέποντάς σας να κάνετε προβλέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία για να εξαγάγετε αυτά τα προσαρμοσμένα είδη κοινού στο Google Ads , δίνοντάς σας τη δυνατότητα να στοχεύσετε χρήστες υψηλής αξίας ή χρήστες που ενδέχεται να σας εγκαταλείψουν.

Βελτιωμένοι έλεγχοι απορρήτου

Το GA4 κατασκευάστηκε από την αρχή με γνώμονα το απόρρητο.

Χρησιμοποιώντας το, θα έχετε τον εις βάθος έλεγχο για ποιους ακριβώς χρήστες συλλέγετε δεδομένα και πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα σε διαφημιστικές καμπάνιες, ενώ ταυτόχρονα σας βοηθά να παραμείνετε συμμορφωμένοι με τον GDPR.

Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει επίσης στο GA4 να επεκτείνει εύκολα τις ήδη εκτεταμένες δυνατότητες απορρήτου του, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά καθώς επεκτείνεται η πλατφόρμα.

Δημιουργήστε και παρακολουθήστε έως και 300 συμβάντα

Μερικά συναρπαστικά νέα – δεν θα χρειάζεστε πλέον προγραμματιστές κάθε φορά που χρειάζεται να παρακολουθείτε κάτι.

Τα περισσότερα βασικά συμβάντα παρακολουθούνται από προεπιλογή στο GA4 και μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε νέα συμβάντα απευθείας στην πλατφόρμα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε έως και 300 από αυτά τα συμβάντα ανά ιδιοκτησία, τα οποία θα πρέπει να είναι πολλά για τους περισσότερους οργανισμούς.

Συνδυασμένη προβολή εφαρμογής + web

Θέλατε ποτέ να αναφέρετε την απόδοση ιστού και εφαρμογών σε ένα μέρος; Λοιπόν τώρα μπορείτε!

Το να κρατάτε τα πάντα μαζί απλοποιεί δραστικά αυτή τη διαδικασία. Στο παρελθόν, θα έπρεπε να αντλείτε αυτές τις αναφορές από διάφορα μέρη. Με την ενοποίησή τους, μπορείτε να δημιουργείτε και να παραδίδετε αναφορές πολύ πιο γρήγορα από ποτέ.

Ανίχνευση ανωμαλιών

Χρησιμοποιώντας το machine learning και την τεχνολογία AI, ο ανιχνευτής ανωμαλιών του GA4 εντοπίζει αυτόματα ασυνήθιστα συμβάντα στον ιστότοπο ή την εφαρμογή σας και θα παρέχει αναφορές για στατιστικά σημαντικά ευρήματα.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι ο ιστότοπός σας έπρεπε να δημιουργήσει 500 δυνητικούς πελάτες από μια καμπάνια που εκτελείτε, αλλά μια μέρα δεν δημιούργησε κανέναν – αυτό θεωρείται ανωμαλία.

Ο εντοπισμός ανωμαλιών στο Google Analytics λειτουργεί μαθαίνοντας από συγκεκριμένες περιόδους ιστορικών δεδομένων (αυτό διαρκεί περίπου 90 ημέρες). Χρησιμοποιεί αυτά τα ιστορικά δεδομένα ως ένα είδος ελέγχου, επιτρέποντας στο πρόγραμμα ανίχνευσης ανωμαλιών να συγκρίνει με κάτι.

 

Ποια είναι τα βασικά οφέλη του Google Analytics 4;

Τώρα λοιπόν που καλύψαμε τα βασικά νέα χαρακτηριστικά του GA4, ήρθε η ώρα να κολλήσετε στο γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει. Λοιπόν, ποια είναι τα επιχειρηματικά οφέλη του GA4;

Κατανοήστε το ταξίδι του πελάτη σας σε όλα τα σημεία επαφής

Αντί να υποβάλλεστε σε κατακερματισμένα δεδομένα και αποδιοργανωμένες ανεξάρτητες συνεδρίες, μπορείτε πλέον να επωφεληθείτε από την πλήρη κατανόηση του κύκλου ζωής των πελατών σας.

Το GA4 έχει εμπνευστεί από λογισμικό τρίτων κατασκευαστών και έχει ενσωματώσει λειτουργίες που κρατούν τα πάντα συγκεντρωμένα σε ένα βολικό μέρος.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μετρήσετε δεδομένα από όλους τους ιστότοπους και τις εφαρμογές σας, συγκεντρώνοντάς τα όλα και λαμβάνοντας αποφάσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων αντί για εικασίες.

Χρησιμοποιήστε την απόδοση βάσει δεδομένων για να βελτιώσετε την απόδοση επένδυσης (ROI).

Η “Απόδοση βάσει δεδομένων” σας βοηθά να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο ο πελάτης σας έκανε μια αγορά και θα αναλύσει όλες τις αναζητήσεις, τα κλικ και πολλά άλλα για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε μια ολοκληρωμένη διαδρομή πελάτη.

Ιστορικά, όλη η δόξα μιας μετατροπής πηγαίνει στην τελευταία διαφήμιση στην οποία έγινε κλικ, αλλά αυτή η τελική διαφήμιση μπορεί να είχε μόνο ένα μικρό ρόλο στη μετατροπή του πελάτη. Η απόδοση βάσει δεδομένων παρέχει μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε ολόκληρη την προσπάθεια μάρκετινγκ, προκειμένου να προσφέρετε μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).

Κερδίστε περισσότερα χρήματα από τα δεδομένα σας

Χρησιμοποιώντας το machine learning και την τεχνολογία AI, οι δαπάνες του μάρκετινγκ θα αποδώσουν πολύ, πολύ περισσότερο από πριν.

Το GA4 σάς επιτρέπει να αποκλείσετε λιγότερο αποτελεσματικές οδούς μάρκετινγκ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανής εγκατάλειψης  εν μέσω διαδρομής από πελάτες.

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο Google Analytics 4;

Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο GA4, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη πριν κάνετε το άλμα.

Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε με δεδομένα ημέρας μηδέν

Όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό GA4 για τον ιστότοπό σας, η Google θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα GA4. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν δεδομένα ιστορικού δεν θα εμφανίζονται στην προβολή GA4, επομένως δεν θα μπορείτε να συγκρίνετε νέα δεδομένα με προηγούμενα έτη έως ότου χρησιμοποιήσετε το GA4 για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα ιστορικά δεδομένα δεν διαγράφονται, αποθηκεύονται στον λογαριασμό σας στο Universal Analytics, αλλά αυτό μπορεί να μην παραμείνει για πάντα. Ως αποτέλεσμα, συνιστούμε την ταυτόχρονη εκτέλεση και των δύο ιδιοτήτων (GA και GA4), επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα ιστορικού σας ενώ αρχίζετε να συγκεντρώνετε νέα δεδομένα στο GA4.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε στο GA4

Υπάρχουν πολλές αλλαγές με το Google Analytics 4.

Εάν είστε εξοικειωμένοι με την παλαιού τύπου έκδοση του GA, τότε η πραγματοποίηση της αλλαγής και η ομαλή λειτουργία της για εσάς πιθανότατα θα είναι χρονοβόρα.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό καθυστερεί την εργασία ανάλυσής σας (τουλάχιστον για λίγο) και θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Όπως και παραπάνω, συνιστούμε να εκτελείτε και τις δύο εκδόσεις ενώ εξακολουθείτε να μαθαίνετε την GA4. Αυτό σας επιτρέπει να μαθαίνετε την πλατφόρμα με τον ρυθμό σας, αντί να δίνετε μάχη με τον χρόνο.

 

Αξιοποιήστε στο έπακρο το GA4 σας

Με όλες τις νέες δυνατότητες, το Google Analytics 4 μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό όταν ξεκινάτε.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη νέα έκδοση ή εάν χρειάζεστε υποστήριξη για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα δεδομένα που συλλέγετε, ελάτε σε επαφή με τους ειδικούς μας στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

Χρησιμοποιούμε το GA4 μέρα με τη μέρα, επομένως είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με τη νέα πλατφόρμα.

Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!