Στρατηγική: το πρώτο βήμα κάθε digital marketing καμπάνιας

Published On: 24 Μαΐου, 2022Tags:

Οι σύγχρονοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι online τις περισσότερες φορές. Επομένως, εάν θέλετε να τους προσεγγίσετε και να διευρύνετε τη βάση των πελατών σας, πρέπει να προωθήσετε τον εαυτό σας στις διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν αξιοποιώντας το digital marketing.  

Ωστόσο, η αποτελεσματική πλοήγηση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο του σήμερα απαιτεί εκτεταμένες γνώσεις marketing και γνώση για το πώς λειτουργούν διάφορες στρατηγικές. Δυστυχώς, χωρίς σύμβουλους στρατηγικής digital marketing να καθοδηγούν τις καμπάνιες τους, οι επιχειρήσεις καταφεύγουν σε μη στοχευμένες τεχνικές  ή καταλήγουν να κυνηγούν τυφλά τις τάσεις στο διαδίκτυο.

Το μάρκετινγκ της επωνυμίας σας χωρίς να δημιουργήσετε πρώτα μια στρατηγική ή να κάνετε σχεδιασμό στρατηγικής digital marketing είναι μια συνταγή αποτυχίας. Όπως συμβαίνει με κάθε προσπάθεια, η άμεση εκτέλεση μιας καμπάνιας χωρίς στρατηγική digital marketing οδηγεί σε μια ασυντόνιστη πορεία δράσης, με αποτέλεσμα τη σπατάλη πόρων και τη χαμηλή απόδοση επένδυσης (ROI).

Για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία, πρέπει να μάθετε πώς να δημιουργείτε μια στρατηγική digital marketing βασισμένη σε δεδομένα και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εταιρείας σας. Τι είναι όμως ακριβώς η στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ; Και ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας ; Απαντάμε σε αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις και σε άλλα στις επόμενες ενότητες.

Τι είναι η Στρατηγική Digital Marketing;

Μια στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ είναι το θεμέλιο κάθε καμπάνιας. Είναι μια σειρά από δράσεις που πρέπει να εκτελεστούν σε προσεκτικά επιλεγμένα διαδικτυακά κανάλια για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιτύχουν τους συγκεκριμένους στόχους τους.

Τι είναι λοιπόν η στρατηγική digital marketing στο πλαίσιο της επιχειρηματικής ανάπτυξης;

Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ δεν είναι απλώς η πράξη προώθησης της επωνυμίας σας στο διαδίκτυο. Αντίθετα, ο σχεδιασμός στρατηγικής digital marketing περιλαμβάνει την ανάλυση του τι κάνει η επιχείρησή σας σωστά – και τι όχι – ώστε να μπορείτε να στοχεύσετε ένα κοινό και να το μετατρέψετε σε πελάτες.

Η παραμέληση της σημασίας του στρατηγικού σχεδιασμού για τις δραστηριότητες μάρκετινγκ καθιστά δύσκολο για εσάς να: 

•  Βρείτε και διορθώστε τα λάθη σας στο ψηφιακό μάρκετινγκ

•  Αξιοποιήστε στο έπακρο τις ψηφιακές πλατφόρμες σας

•  Αναπτύξτε τη γραμμή πωλήσεών σας και δημιουργήστε τη βάση πελατών σας

•  Ξεπεράστε τους ανταγωνιστές σας

Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία μιας στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ σάς δίνει τη δυνατότητα να:

•  Προσδιορίστε τα κενά στις εκτελέσεις σας

•  Βελτιώστε τη στόχευση κοινού και διευρύνετε την απήχησή σας 

•  Αυξήστε την επισκεψιμότητα, τους δυνητικούς πελάτες και τις μετατροπές

•  Αναπτύξτε την επωνυμία σας και ανταγωνιστείτε με κολοσσούς του κλάδου

Πώς να δημιουργήσετε μια στρατηγική digital marketing: Ένας γρήγορος οδηγός

Είτε εμπιστεύεστε τις προσπάθειές σας στο διαδικτυακό μάρκετινγκ σε μια εταιρεία είτε προωθείτε την επωνυμία σας μόνοι σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς χτίζονται οι στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ.

Η ανάπτυξη στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ είναι η διαδικασία δημιουργίας σχεδίων δράσης που σας καθοδηγούν στην επίτευξη των στόχων της επωνυμίας σας. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωταρχικό στόχο της επίτευξης των στόχων της επιχείρησής σας και της διασφάλισης του ανταγωνιστικού σας πλεονεκτήματος στην αγορά.

Είστε έτοιμοι να “βουτήξετε” σε μια παραγωγική συνεδρία στρατηγικού σχεδιασμού για το μάρκετινγκ; Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε με τους συμβούλους στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ ή την εσωτερική ομάδα:

1. Ξεκινήστε με τον καθορισμό στόχων

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής μάρκετινγκ είναι ο καθορισμός των στόχων σας. Ο καθορισμός στόχων είναι ζωτικής σημασίας γιατί σας δίνει κατεύθυνση. Σας βοηθά να καταλάβετε πού θέλετε να πάτε και τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε εκεί. Ωστόσο, δεν μπορείτε απλώς να επιδιώξετε στόχους που πιστεύετε ότι είναι καλοί.  Οι στόχοι σας πρέπει να είναι:

•  Συγκεκριμένοι: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφείς και λεπτομερείς. Για παράδειγμα, ένας συγκεκριμένος στόχος θα ήταν να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπής δυνητικού πελάτη σε πελάτη κατά 20 τοις εκατό μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2022.

•  Μετρήσιμοι: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι μετρήσιμοι, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Ο συγκεκριμένος στόχος μας νωρίτερα είναι επίσης μετρήσιμος, επειδή σας καθορίζει πότε θα τον πετύχετε – όταν έχετε φτάσει την αύξηση 20 τοις εκατό στο ποσοστό μετατροπών σας.

•  Εφικτός: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι επιτεύξιμοι ανάλογα με τις δεξιότητες, τους πόρους και τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

•  Σχετικό: Οι στόχοι μάρκετινγκ πρέπει επίσης να σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Θα πρέπει να καλύπτουν τις επιχειρηματικές σας ανάγκες και να σας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους σας ως εταιρεία.

•  Χρονικό όριο: Τέλος, οι στόχοι σας πρέπει να έχουν προθεσμία μέχρι την οποία θα πρέπει να εκπληρωθούν. Η ύπαρξη ενός χρονικού πλαισίου σάς βοηθά να ιεραρχήσετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας σε σχέση με τις καθημερινές σας εργασίες.

2. Μελετήστε το κοινό σας και δημιουργήστε μερικές Personas αγοραστών σας

Αφού καταλάβετε ποιο είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής μάρκετινγκ, ήρθε η ώρα να κατανοήσετε σε ποιον θα κάνετε μάρκετινγκ. Η δημιουργία λεπτομερών Personas αγοραστών σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε περιεχόμενο που μιλά πραγματικά στο κοινό σας.

Τι είναι όμως οι Personas; Είναι προφίλ των ιδανικών πελατών σας που βασίζονται σε διάφορα δεδομένα και σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της τοποθεσίας και της αγοραστικής τους δύναμης κλπ. Αυτά τα προφίλ ρίχνουν επίσης φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά με τον κλάδο σας.

3. Αξιολογήστε τα ψηφιακά σας asset

Προτού προχωρήσετε σε νέες ενέργειες , πρέπει πρώτα να καταλάβετε πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή. Πώς είναι η τρέχουσα διαδικτυακή σας παρουσία; Η εξέταση των asset σας σάς βοηθά να εντοπίσετε τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά κανάλια στα οποία μπορείτε να εστιάσετε.

Δεν είστε σίγουροι πώς ή πού να ξεκινήσετε; Ρίξτε μια ματιά στα:

•  Έλεγχος ιστοσελίδων (website audit)

•  Έλεγχος μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media audit)

•  Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων

•  Στρατηγική βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO).

•  Στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου

•  Στρατηγική πληρωμής ανά κλικ (PPC).

•  Στρατηγική μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Προσδιορίστε τις τρέχουσες ενέργειες μάρκετινγκ σε αυτές τις πλατφόρμες και πόση επισκεψιμότητα και δυνητικούς πελάτες σας προσφέρουν. Αλλά αν δεν είστε βέβαιοι πώς να ελέγξετε την υπάρχουσα στρατηγική μάρκετινγκ, συμβουλευτείτε έναν υπεύθυνο στρατηγικής digital marketing για να κάνετε αυτό το επόμενο βήμα προς τα εμπρός.

5. Δημιουργήστε τη στρατηγική σας για το digital marketing χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σας

Τώρα που έχετε στόχους να επιδιώξετε, μια persona αγοραστή για να στοχεύσετε και μια διαδικτυακή παρουσία για να ξεκινήσετε, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να δομήσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ σας. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία της γενικής προσέγγισης και των συγκεκριμένων τακτικών που θα εφαρμόσετε για να επιτύχετε τους στόχους μάρκετινγκ.

Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια σταθερή στρατηγική digital marketing

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη καμπάνια digital marketing, πρέπει πρώτα να εστιάσετε στη στρατηγική.

Μπορείτε να επιλέξετε να ξεκινήσετε με την εσωτερική σας ομάδα, δοκιμάζοντας διαφορετικές στρατηγικές στην πορεία ή αντλώντας έμπνευση από γνωστά success stories του ψηφιακού μάρκετινγκ.  Ή μπορείτε να συνεργαστείτε με μια έμπειρη εταιρεία συμβούλων για να ξεκινήσετε από την αρχή με στρατηγικές που βασίζονται σε δεδομένα και να γίνετε εσείς το success story που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι! Η Digihart μπορεί να είναι αυτός ο συνεργάτης για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ας αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα σχέδιο digital marketing που οδηγεί σε πραγματικά αποτελέσματα.

Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!