Τι είναι η Persona χρήστη;

Published On: 10 Μαΐου, 2022Tags:

«Τι θέλουν οι πελάτες μου;»

Είναι κάτι που κάθε επιχείρηση θέλει να γνωρίζει.

Οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν συνεχώς, οι προηγούμενες στρατηγικές και οι εκθέσεις πωλήσεων ενδέχεται να μην σας δίνουν πάντα τη σωστή εικόνα.

Το “κλείδωμα” των ιδανικών χαρακτηριστικών χρηστών για την επιχείρησή σας μπορεί να προσφέρει μια καλή κατανόηση του τι αναζητούν οι επισκέπτες του ιστότοπού σας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας – καθώς και τα κίνητρα πίσω από τις ενέργειές τους.

Πρώτον, τι εννοούμε ως Persona χρήστη;

Η Persona χρήστη είναι μια φανταστική αναπαράσταση των πελατών σας στον πραγματικό κόσμο που απεικονίζεται καθαρά ως προς τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπό σας. Είναι ένα συγκεντρωτικό έγγραφο που περιέχει τα ενδιαφέροντα, το ιστορικό, την προσωπικότητα του πελάτη και διάφορες άλλες λεπτομέρειες.

Αυτά τα προφίλ «χαρακτήρων» χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη λήψη αποφάσεων έχοντας κατά νου τους χρήστες. Συμπληρώνουν ουσιαστικά τη χρήση των δεδομένων σας.

Το να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας σχετικά με το εάν ένας πελάτης θα αλληλεπιδράσει ή όχι, γίνεται πολύ πιο εύκολο να οπτικοποιηθεί μόλις ληφθεί υπόψη αυτό το είδος προφίλ.

Για παράδειγμα :

Θα ενδιαφερθεί ο Γιάννης για το premium πακέτο μας;

Θα ασχοληθεί η Μαρία με ένα πιο μοντέρνο σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Είναι πιθανό ο Κώστας να παρακολουθήσει τα βίντεο εκμάθησής μας;

Η χρήση αυτής της προσέγγισης σάς επιτρέπει να λαμβάνετε αποφάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων που είναι εστιασμένες στον χρήστη, θα σας εξοικονομήσουν κόστος ανάπτυξης και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία χρήστη σας.

 

Η σημασία των Personas χρηστών

Οι personas των χρηστών είναι σημαντικές επειδή σας βοηθούν να κατανοήσετε το κοινό-στόχο σας.

Δημιουργώντας μια persona, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τι παρακινεί κάθε χρήστη, ποιες είναι οι ανάγκες και τα θέλω του και πώς να τους προσεγγίσετε καλύτερα.

Οι Personas σας βοηθούν επίσης να δημιουργήσετε πιο στοχευμένο περιεχόμενο και ταξίδια χρήστη που έχουν απήχηση στο κοινό σας. Όταν γίνονται σωστά, οι personas μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιό του digital marketing.

 

Συνήθη λάθη κατά τη δημιουργία Persona χρήστη

Κατά τη δημιουργία μιας persona χρήστη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε κοινά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε ανακριβή αναπαράσταση του κοινού-στόχου σας.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η αποτυχία να συμπεριληφθούν αρκετές δημογραφικές πληροφορίες. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε πράγματα όπως η ηλικία, η τοποθεσία και το επάγγελμα κατά τη δημιουργία μιας περσόνας. Αυτές οι πληροφορίες σας βοηθούν να κατανοήσετε καλύτερα ποιο είναι το κοινό-στόχος σας και ποιες μπορεί να είναι οι ανάγκες του.

Ωστόσο, έχοντας πει αυτό, ένα άλλο κοινό λάθος είναι να κάνετε πάρα πολλές υποθέσεις για το κοινό-στόχο σας. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά τις δημογραφικές πληροφορίες.

Ακριβώς επειδή κάποιος προέρχεται από μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, δεν σημαίνει ότι θα έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με άλλους σε αυτήν την ομάδα. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε το κοινό-στόχο σας σε ατομικό επίπεδο, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε μια περσόνα που να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική του.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε με πραγματικούς χρήστες από κάθε ομάδα και να συγκεντρώσετε τις απόψεις τους όπου είναι δυνατόν.

Ένα τελευταίο κοινό λάθος είναι η υπεργενίκευση του κοινού-στόχου σας. Αν και είναι σημαντικό να έχετε μια γενική ιδέα για το ποιον απευθύνεστε στο μάρκετινγκ, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό. Η δημιουργία μιας περσόνας που είναι πολύ γενική μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετινγκ και απώλεια δυνητικών πελατών.

Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, μπορείτε να δημιουργήσετε μια περσόνα χρήστη που να είναι ακριβής και αντιπροσωπευτική του κοινού-στόχου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο αποτελεσματικές καμπάνιες μάρκετινγκ που έχουν απήχηση στο κοινό σας και οδηγούν σε μετατροπές.

 

Γνωρίστε τους χρήστες σας

Καλύψαμε μόνο μερικούς από τους βασικούς τομείς των προφίλ χρηστών σε αυτό το blog. Αν θέλετε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε τις προσωπικότητες των χρηστών σας επικοινωνήστε μαζί μας!

Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!